Μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα στις 25 Μαΐου δημιουργήθηκε η πρώτη κίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Την Παρασκευή 1η Ιουνίου συναντήθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο NOSOTROS, μέλη της συνέλευσης της Αιτωλοακαρνανίας, μέλη οικολογικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, κάτοικοι και οργανώσεις της Μεσοχώρας και της Θεσσαλίας και μέλη κινήσεων πολιτών από πολλές γειτονιές της Αθήνας. Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία της Πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Η συνέλευση αυτή αποφάσισε εκδηλώσεις και πρότεινε άλλες οι οποίες οριστικοποιήθηκαν την Τετάρτη 6 Ιουνίου στη Συνέλευση Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Έτσι στην Πάτρα Παρασκευή 29 Ιουνίου γίνετε εκδήλωση ενάντια στην εκτροπή, την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 20:30 στην πλατεία του Νεοχωρίου (περιοχή στις εκβολές του Αχελώου) γίνεται συγκέντρωση συζήτηση ενάντια στην εκτροπή.
Στα οικοσυστήματα της περιοχής των εκβολών θα είναι άμεσες οι επιπτώσεις της εκτροπής αφού οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και ήδη επιβαρημένες από την μέχρι τώρα διαχειριστική πολιτική. Επίσης αναμένονται ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Αμφιλοχία και άλλα χωριά του Βάλτου.
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10 – 11 και 12 Αυγούστου στη Μεσοχώρα (στην πανέμορφη ορεινή περιοχή όπου απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή από τον κατακλυσμό που θα επιφέρει το φράγμα) θα γίνουν εκδηλώσεις ενάντια στην εκτροπή.
Η Θεσσαλία είναι το πεδίο σημαντικού εκλογικού αγώνα όλων των κομμάτων της βουλής. Μέσα από μια διαδικασία δεκαετιών η Θεσσαλοί πείστηκαν ότι αυτό που θα τους έκανε πλούσιους ήταν η εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία. Το παραμύθι αυτό έθρεψε για χρόνια τους εκλογικούς σάκους των πολιτικών αλλά καθόλου την Θεσσαλική γη.
Αντίθετα η πολιτική του ψέματος η ανορθολογική διαχείριση του νερού την κατέστησε φτωχή σε νερά και μολυσμένη. Σήμερα όμως υπάρχουν Θεσσαλοί που αντιδρούν.
Παράλληλα αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνιών για εκδηλώσεις στα Γιάννενα και την Θεσσαλονίκη.
Το νερό ανήκει σε όλους είναι το σύνθημα και η κοινωνία μπορεί να έχει το λόγο σε αυτό. Η εκτροπή του Αχελώου δεν μπορεί παρά να αφορά όλους. Ο πόλεμος του νερού είναι ήδη πραγματικότητα και ο Αχελώος όπως όλα τα ποτάμια είναι πεδίο αυτού του πολέμου. Ένας πόλεμος όπου από τη μια μεριά είναι το κράτος και οι εταιρίες από την άλλη η κοινωνία.
Κορύφωση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων είναι το κάμπινγκ στη Μεσοχώρα 24-25-26 Αυγούστου στις όχθες του ποταμού Αχελώου όπου θα καταλήξει με διαδήλωση σε ένα από τα ψηλότερα και πιο καταστροφικά φράγματα της Ευρώπης.

Το φράγμα της ντροπής! Το Φράγμα της Μεσοχώρας !

Το κάλεσμα για συμμετοχή όλων στις εκδηλώσεις της Πανελλαδικής Κίνησης Ενάντια στην Εκτροπή έχει στόχο την δραστηριοποίηση της κοινωνίας ενάντια σε ένα φαραωνικό έργο που οι επιπτώσεις του θα είναι ολέθριες. Η εκτροπή του Αχελώου για μας είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι προϊόν της εκλογικής περιπέτειας των κομμάτων – με εξαίρεση τον ΣΥΝασπισμό -. Μια αλαζονική συμπεριφορά κυβερνήσεων που αγνοεί κάθε επιστημονική και κοινωνική αρνητική αιτίαση. Θα αφήσουμε αναξιόπιστους θεσμούς, αναξιόπιστες εταιρίες της κερδοσκοπίας να διαχειριστούν το νερό του Αχελώου;

Αχελώου Ρους

Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου