Την Παρασκευή 25 Μαίου, πραγματοποιήθηκε στο Nosotros εκδήλωση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου που διοργάνωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Περίπου 200 άτομα όλων των ηλικιών, από οικολογικές οργανώσεις και συνελεύσεις πολιτών από πολλές περιοχές της Αθήνας καθώς και κάτοικοι των περιοχών του Αχελώου γέμισαν την αίθουσα και έδωσαν τον τόνο της εναντίωσης της κοινωνίας στο πλέον φαραωνικό και παράλογο έργο που σχεδίασε ποτέ το ελληνικό κράτος και το οποίο χρησιμοποιείται ως άλλοθι και συμπλήρωμα δικαίωσης για τα συμφέροντα των κομματικών και κατασκευαστικών λόμπι. Ο Βαγγέλης Πισίας, πρώτος ομιλητής, ενέταξε την εκτροπή στον παγκοσμιο πόλεμο που εκτυλίσσεται γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης του νερου, πόλεμο που οδηγεί σε κοινωνικές και διακρατικές συγκρούσεις και προκύπτει από την πρόθεση του παγκόσμιου κεφαλαίου να ελέγξει πλήρως το νερό, πόσιμο και μη, κατατάσσοντάς το στα εμπορεύσιμα τρόφιμα, αντί στα κοινωνικά αγαθά. Ανέφερε τα παραδείγματα του ποταμού Σενεγάλη και του ποταμού Πάουκε (παραπόταμου του Αμαζονίου) και συνέχισε αναδεικνύοντας την καταστροφή που υπέστησαν τα νερά και το υπέδαφος της Θεσσαλίας στο βωμό της ανορθολογικής πολιτικής εξαντλητικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Έθεσε το καίριο ερώτημα: Ποιός παράγει το έργο; και αποδόμησε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της εκτροπής, αναδεικνύοντας όχι μόνο την επιστημονική τους ανεπάρκεια, αλλά και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μελετες οι οποίες πληρώνονται με ποσοστά επί του όγκου του έργου. Δηλαδή όσο μεγαλύτερο το έργο τόσο μεγαλύτερες οι αποδοχές των μελετητών.
Ο Αλέξης Κουτσούρης, μίλησε για την λογική που διέπει τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον, λογική που συνίσταται στην εκτέλεση των έργων ούτως ή άλλως και, στην καλύτερη, αντιμετώπιση των συνεπειών πολύ αργά, αφού οι παρεμβάσεις είναι μη αναστρέψιμες. Ανέπτυξε τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο περιβάλλον, στάση όψιμης ευαισθησίας, πίσω από την οποία διέγνωσε τόσο την πολιτική βούληση εκμηδένισης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής πανευρωπαϊκά, όσο και την κρατική βούληση εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων των φτωχώτερων χωρών από κράτη που ήδη έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα το δικό τους υδροφόρο ορίζοντα (Ολλανδία, Βρετανία, κ.τ.λ.). Τόνισε πως η 'αειφόρος ανάπτυξη' είναι μία φενάκη, στο βαθμό που η πραγματική αειφορία προυποθέτει δομική και ριζική αλλαγή του ίδιου του πολιτικού και παραγωγικού συστήματος του σύγχρονου καπιταλισμού. Τίποτα δεν θα αλλάξει με την εκτροπή για τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας. Απλώς θα συνεχιστεί η καταστροφή της Θεσσαλικής γης με τις υδροβόρες καλλιέργιες.
Ο Νίκος Ιωάννου ενημέρωσε για την κίνηση που δημιουργήθηκε στην Αιτ/νία ενάντια στην εκτροπή, μία ανοιχτή αμεσοδημοκρατική συνέλευση πολιτών με στόχο να φέρει το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών πόρων στην κοινωνία, αμφισβητώντας έμπρακτα την καταχρηστική εξουσία απόφασης του κράτους.
Η εκτροπή του ποταμού Αχελώου είναι το μεγαλύτερης κλίμακας έργο διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Αποτελεί μία τεράστια ωμή παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον μιας ευρύτατης περιοχής κατά μήκος των 220 χιλιομέτρων του ποταμού. Από τη Μεσοχώρα δηλαδή μέχρι την ευρύτερη περιοχή των εκβολών.
Ακολούθησε δίωρη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, από την οποία οφείλουμε να ξεχωρίσουμε την τοποθέτηση των κατοίκων της Μεσοχώρας, όπου πλύτονται από τα έργα τα έργα της εκτροπής. Μας ενημέρωσαν για τις συνέπειες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, με έσχατη την καταστροφή του χωριού τους στο προσεχές μέλλον, αλλά και για την σιωπή που επιβλήθηκε από κόμματα και τοπικούς φορείς προκειμένου να αποσιωπηθούν οι πολιτικές και κοινωνικές αιτιάσεις και συνέπειες του έργου. Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Συκιάς σημείο που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της εκτροπής δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο έργο.
Ακόμη, τονίστηκε πως το νερό δεν είναι πετρέλαιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ωμούς όρους αγοράς. λόγο στην διαχείρισή του μπορεί να έχει μόνο η κοινωνία, συνειδητοποιημένα και ενεργά και όχι οι εξουσιαστικές ελίτ της διαπλοκής του κράτους και του κεφαλαίου. Για να επανοικιοποιηθεί η κοινωνία το δικαίωμα της πολιτικής απόφασης που της ανήκει, μέσο αποτελούν οι ελεύθερες αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις πολιτών ενάντια στα ειλημμένα διατάγματα και τα συμφέροντα της εκάστοτε άρχουσας ολιγαρχίας.
Αυτή υπήρξε και η ουσιαστική πολιτική πρόταση της εκδήλωσης, πρόταση που ο κόσμος αγκάλιασε. Παρουσιάστηκε η πρόταση της συνέλευσης του Αγρινίου για πανελλαδικό κάλεσμα συγκέντρωσης στη Μεσοχώρα με στόχο την ματαίωση του έργου της εκτροπής. Η πρόταση υποστηρίχτηκε από τους συγκεντρωμένους και αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας που τοποθετείται προς τα τέλει του Αυγούστου ως κορύφωση μιας καμπάνιας για την ουσιαστικά κοινωνική διαχείριση των φυσικών πόρων και την οριστική ακύρωση του παρανοϊκου σχεδίου που επί μισό αιώνα χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες για την προώθηση των ιδιοτελών τους συμφερόντων. Το κάλεσμα ανανεώθηκε για την επόμενη Παρασκευή 1/6 ώρα 8.30 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια), για να συζητηθούν τα πρακτικά ζητήματα προώθησης των αποφάσεων και ανοίγματος του θέματος σε όσο το δυνατόν πλατύτερα κοινωνικά στρώματα.
Η συμμετοχή στη συζήτηση έδειξε πως υπάρχει ένα δυναμικό κίνημα για τα ζητήματα πόλης και περιβάλλοντος. Η εκτροπή του Αχελώου θα ματαιωθεί ακριβώς από αυτό το δυναμικό κίνημα που όπως πολλοί τόνισαν στη εκδήλωση είναι διατεθειμένο να φτάσει στα άκρα.
Μπορούμε να σώσουμε το ποτάμι και ταυτόχρονα αμφισβητώντας το δικαίωμα απόφασης του κράτους, να ενηλικιωθούμε ως κοινωνία.



Το νερό ανήκει σε όλους!
Ούτε μια σταγόνα στα αντικοινωνικά σχέδια κράτους και εταιριών.
ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ!

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6942476998,
contactmag1@yahoo.gr




ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ





Η διαχείριση του όμως σχεδιάζεται από τις κυβερνήσεις με βάση την πολιτική της ανάπτυξης.
Αυτή η <<ανάπτυξη>> μεταφράζεται:
- Σε υπερκέρδη για τις κατασκευαστικες εταιρίες
- Σε ανορθολογικό σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας
- Σε μια πολιτική που συνεχώς υπόσχεται, για να διαιωνίζει την κυβερνητική εξουσία και τις εκλογικές περιπέτειες των κομμάτων.

Καταστρέφοντας έτσι οικοσυστήματα, από την ύπαρξη των οποίων εξαρτάται η ποιότητα της ζωής μικρών και μεγάλων κοινωνιών.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε την συνέχεια του έργου της εκτροπής του Αχελώου, αψηφώντας κάθε αιτίαση εναντίον του.
Η προσπάθειες για ματαίωση του έργου σε επίπεδο βουλής και δικαστηρίων, απλώς το αναβάλουν προσωρινά συμμετέχοντας έτσι στο πολιτικό παιχνίδι.
Ο Αχελώος είναι πολύ σημαντική υπόθεση, για να την αφήσουμε στα χέρια του κράτους, της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Το νερό ανήκει σε όλους! Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.




ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ




ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 8.00μ.μ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Θα μιλήσουν :


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΟΣ (Συνέλευση ενάντια στην εκτροπή)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΙΩΤΗΣ (Πανθεσσαλικό Συντονιστικό ενάντια στην εκτροπή)
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Περιοδικό CONTACT)
Διοργάνωση : Περιοδικό CONTACT
Πρωτοβουλία για την συνέλευση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου