Από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2007 μέσα σε πέντε μήνες, αναπτύχθηκε ένα κίνημα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου που όμοιό του στα 25 χρόνια που υπάρχει το ζήτημα δεν ξαναυπήρξε. Ξέφυγε από το τοπικό επίπεδο και πλαισιώθηκε από άτομα συνειδητοποιημένα από όλη τη χώρα. Ξέφυγε από τον στενά θεσμικό αγώνα (Συμβούλιο της Επικρατείας κλπ.) και πέρασε στα χέρια της κοινωνίας.

Συνελεύσεις πολιτών με άμεση Δημοκρατία, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα, τη Μεσοχώρα, αλλεπάλληλες εκδηλώσεις με ιδιαίτερη μαζικότητα και αποφασιστικότητα.


Η μεγάλη εκδήλωση την πλατεία της Μεσοχώρας στις 25 και η μεγάλη πορεία στο φράγμα στις 26 Αυγούστου με τη συμμετοχή των Μεσοχωριτών και άλλων κατοίκων της νότιας Πίνδου ήταν η απάντηση στη ΔΕΗ που λίγες ημέρες πριν έσπευσε να τους κατηγορήσει για αχαριστία. Επειδή δεν ενέδωσαν στην προσπάθεια για εξαγορά της ζωής τους, του περιβάλλοντός τους, της μνήμης και του πολιτισμού τους.

Εκεί στη Μεσοχώρα αποφασίστηκε από όλους η συνέχιση του αγώνα.


Αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα όπου συνεδριάζει το Σ.τ.Ε. εξετάζοντας νέα προσφυγή των φορέων που εναντιώνονται στην εκτροπή.


Η Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου καλεί όλους τους πολίτες στις ανοιχτές συνελεύσεις


Αθήνα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 20.30 στο Nosotros-Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Αγρίνιο: ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ώρα 20.30 στην καφετέρια του Παναιτωλικού.


Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα σπάσει τη λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων και τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του ποταμού κατά μήκος των 220 χλμ. πορείας του.
Παράλληλα όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τη θεσσαλική γη αλλά πιθανόν να την αλλοιώσει περισσότερο αφού ακριβώς η ίδια υδροβόρα και καταστρεπτική αγροτική πολιτική την έφερε στη σημερινή κατάσταση μόλυνσης και λειψυδρίας.


Ο Γ. Σουφλιάς ξανά στα ηνία του ΠΕΧΩΔΕ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του όσον αφορά την ανάπτυξη και το περιβάλλον.


  • Αναθεωρεί το άρθρο 24 για τα δάση.
  • Ανακηρύσσει εθνικά πάρκα όπως τον Αμβρακικό διατηρώντας τις ρυπογόνες επιχειρήσεις (τεχνητές ιχθυοκαλλιέργειες).
  • Προωθεί το σχέδιο ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας από το Γράμμο μέχρι την καμμένη Πελοπόννησο, σε μία προσπάθεια καταστροφικής εκμετάλλευσης πάνω σε ό,τι έχει απομείνει. Στη θάλασσα, στα βουνά, στα ποτάμια.
  • Χρησιμοποιεί νομικά και κοινοβουλευτικά τερτίπια για να ξεγλιστρήσει το έργο της εκτροπής του Αχελώου από το Σ.τ.Ε.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΗ, οι κατασκευαστικές, οι ιδιωτικές εταιρείες που εισβάλλουν στο χώρο της ενέργειας οικειοποιούμενος την ίδια τη φύση έχουν βάλει στόχο να αλώσουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους.


Όμως, το ενωτικό κίνημα του Αχελώου έχει ήδη γίνει το μεγάλο εμπόδιο στην ανορθολογική εκτροπή που πραγματοποιούν.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ