Με την πορεία στο «φράγμα της ντροπής» στη Μεσοχώρα Τρικάλων το μεσημέρι της Κυριακής 26/8 κορυφώθηκε ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου τις οποίες κάλεσε η Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας.
Εκατοντάδες άτομα, από τη Μεσοχώρα και όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στην πορεία προς τη στέψη “του φράγματος της ντροπής» εκφράζοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΔΕΗ και του κρατικού μηχανισμού που επιχειρούν να πνίξουν ένα ολόκληρο χωριό, να καταστρέψουν ένα μοναδικό οικοσύστημα και να οικειοποιηθούν το νερό προς όφελος της κερδοσκοπίας.
Η εικόνα των πάνοπλων αστυνομικών επάνω στο φράγμα την οποία αντίκρισαν οι κάτοικοι της Μεσοχώρας, που προπορεύονταν στην πορεία, και οι φίλοι τους από όλη την Ελλάδα ήταν η τραγική επιβεβαίωση ότι ΔΕΗ και κράτος προσπαθούν με κάθε μέσο, ακόμη και με την απειλή της βίας, να περάσουν τους αντικοινωνικούς και αντιοικολογικούς σχεδιασμούς τους.
Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα καίγονταν στο βωμό του κέρδους, της ανάπτυξης και της κρατικής εγκατάλειψης εμείς ήμασταν στην Μεσοχώρα παλεύοντας να σώσουμε τον Αχελώο και να σταματήσουμε το μόνο οργανωμένο σχέδιο που γνωρίζουμε να υπάρχει: την οργανωμένη επιδρομή κράτους και εταιρειών να λεηλατήσουν ολοκληρωτικά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη στο όνομα του κέρδους και να επιβάλλουν συνθήκες ξηρασίας στην φύση κυριολεκτικά, στην κοινωνία μεταφορικά.

Για μας η ενδεχόμενη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας και η φαραωνική εκτροπή του Αχελώου είναι μέρη αυτού του οργανωμένου σχεδίου κράτους και εταιρειών που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στον σύγχρονο πόλεμο του νερού.


Απέναντί τους όμως θα βρίσκουν πάντοτε την κοινωνία.


Παρ’ όλη την τρομοκρατία και κινδυνολογία των προηγούμενων ημερών από Δήμο, Νομαρχία και Αστυνομία (απέτρεπαν κατοίκους και επαγγελματίες να βοηθήσουν την οργάνωση του κάμπινγκ και των εκδηλώσεων, διέσπειραν φήμες για “βάρβαρους” αντιεξουσιαστές που ήρθαν να καταστρέψουν το χωριό), οι κάτοικοι της Μεσοχώρας αγκάλιασαν το πλήθος των ανθρώπων από όλη την Ελλάδα που συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες για να υπερασπίσουν τον Αχελώο.

Οι κάτοικοι αψήφησαν τις συκοφαντίες και τα ψέματα της ΔΕΗ συμμετέχοντας ενεργά στη πρώτη μάχη ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, μακριά από κόμματα και μέσα από διαδικασίες ελεύθερες και αμεσοδημοκρατικές.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού το Σάββατο το βράδυ. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σύλλογος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, ο κ. Δημήτρης Λυμπουρίδης από την Αιτωλική Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος, οι Γιώργος Χονδρός και Νίκος Ιωάννου από την Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή ενώ τοποθετήθηκαν φορείς, οικολογικές ομάδες και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα (μεταξύ άλλων Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες από την Χαλκιδική, Πρωτοβουλία υπέρ του ελεύθερου κάμπινγκ από την Κρήτη, Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου, Σύλλογος για την προστασία του Πηνειού ποταμού και άλλοι πολλοί).


Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη

των τριών Μεσοχωριτών που έχασαν τη ζωή τους στις φωτιές της Ηλείας.


Η Πανελλαδική Κίνηση ευχαριστεί όσους και όσες συμμετείχαν στις τριήμερες δράσεις του τριημέρου 24-26 Αυγούστου και δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέλησή της να συνεχίσει μαζί με τους κατοίκους της Μεσοχώρας, τις κοινωνίες και τους φορείς της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και όλης της Ελλάδας, τον αγώνα ενάντια στην εκτροπή.


Το «φράγμα της ντροπής» στη Μεσοχώρα θα πέσει, η ΔΕΗ και οι παρατρεχάμενοι της θα ηττηθούν, τα κόμματα που στηρίζουν την εκτροπή και τα οικονομικά συμφέροντα (εργολάβοι, λόμπι της αγροκαλλιέργειας) που εξυπηρετούν θα σιωπήσουν και η κοινωνία θα προχωρήσει προς τη διαχείριση του νερού από την ίδια αφήνοντας μια για πάντα ελεύθερο τον ρου του Αχελώου όπως ελεύθερος κυλούσε μέσα και δίπλα μας τις τρεις ημέρες που κατασκηνώσαμε στη Μεσοχώρα.


- ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

ΚΑΘΕ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ


- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ